Ana Sayfa » » Android 4.4 KitKat incelemesi

Android 4.4 KitKat incelemesi

Yazar Ferhat Özal - Hileli Apk on 2 Aralık 2013 Pazartesi | 14:11


Nexus 5 ile birlikte tüm Nexus cihazlarına dağıtılmaya başlanan Android 4.4 KitKat versiyonunu Nexus 4 ile sizin için test edildi.

Duyurulmasından bu yana tüm Android kullanıcılarını büyük bir meraka sokan KitKat 4.4 nihayet dün gece ile Nexus 4 cihazlarına dağıtılmaya başlandı. Özellikle fonksiyon tuşlarının ve bildirim çubuğunun saydamlaşmasına yarayan launcherı (arayüzü) bu sürümü beklememizin en büyük nedeniydi. Şimdi bakalım neler var neler yok yeni sürümümüzde birlikte inceleyelim.
Android 4.4 KitKat İncelemem
Ekranımızı açtığımızda 4.3’ten sonra gelen değişiklikleri fark ediyoruz. Güç düğmesine bastıktan sonra gelen tuş kilidini açma ekranı eski versiyona göre birkaç yenilik almış. Tuş kilidinin bulunduğu ekrana eklenebilen widgetların çerçevesi daha keskin hatlara bürünmüş. Ayrıca fonksiyon tuşları kalkıp yerine Google’a daha hızlı ulaşmak için sihirli kısayol için bir ok simgesi gelmiş. Onun da sağına kamera simgesi gelmiş. Bu simgeyi kaydırarak kameraya daha hızlı ulaşılabilir olmuş. Ayrıca tuş kilidi açılıp kapandığında gelen ses de değişmiş ve daha tok bir ses yerini almış. Nexus 4’de bulunan kilitlerden; Kaydırma, Yüz Tanıma Kilidi, Şekil, PIN ve Şifreleme tek değişikliği ‘Şekil’ almış. Yeşil kaydırma izleri yerine beyaz kaydırma izleri gelmiş. Herhangi bir başka yenilik göremediğimiz bu ekrandan çıkıyor ve ana ekranımıza geliyoruz.
Android 4.4 KitKat İncelemem
Bu ekranla birlikte gerçekten arayüz konusunda iyi bir güncelleme aldığımızı fark ediyoruz. Daha büyük ve renkli ikonlar oldukça hoş gözüküyorken çok çok önemli bir değişiklik fark ediyoruz. Hatırlarsanız eski sürümlerde ana ekranda kullanılan widget ve kısayollar, ana ekrandan başka sol ve sağda ki sayfalara da eklenebiliyordu. Artık böyle bir şey mümkün değil. Bunun yerine en solda bulunan sayfa ana sayfa konumu haline gelirken artık widget ve kısayollar sağa doğru giden sayfalara eklenebiliyor. Bununla birlikte yeni ikonlar bize biraz iOS 7’yi anımsatıyor. Daha önce en çok yakınılan şeylerden biri olan fonksiyon tuşları saydamlaşmasıyla Nexus kullanıcılarının yüzünü güldürdü. Fonksiyon tuşlarıyla birlikte yukarıda bulunan bildirim tuşu da saydam hale gelmiş. Peki ana ekranın en önemli ikilisinden ne haber widget ve duvar kağıdından bahsediyorum. Ekranın boş bir yerine basılı tuttuğumuzda aradıklarımız karşımıza geliyor. Burada da yeni ikonlar görüyoruz. Duvar kağıtlarına bakıyoruz öncelikle. Yepyeni ve capcanlı 9 duvar kağıdı var. Widgetlar ise aynı, sadece seçme menüsü değiştirilmiş. Klasör tasarımında da küçük değişiklikler var. Beyaz ve hafif saydam bir arka plan üzerine uygulamalar gelecek şekilde düzenlenmiş. Ayrıca taşıma işlemleri daha hızlı hale gelmiş. Şimdi ise bu önemli yeniliklerden sonra uygulamalar listesine doğru bir yolculuk yapalım.
Android 4.4 KitKat İncelemem
sütun ve 5 satır olmak üzere yenilenmiş uygulamalar listesindeyiz. Sayfalar arası geçiş ise eski sürümle aynı. Gözümüzden kaçmayan sağlam bir yenilik olmuş buralarda. Yukarıda bulunan sekmeler gitmiş ve aşağıda bulunan pagination artık baloncuk şekline gelmiş. Bunlar da gerçekten çok hoş bir uygulama listesini meydana getirmiş. Başka yorumlar çıkaramayacağımız listemizden ayrılıyoruz.

Hangouts ve SMS artık bir!

Hangouts’ı daha önceden kullanan biri olarak bu yeniliği oldukça beğendim. Özellikle telefonun kendi mesajlaşma sistemini beğenmeyenler için birebir. Hangouts dahil SIM karttaki kişileri bir listede toplayıp bize SMS ve internetten mesajlaşma sistemini sunan KitKat başarılı bir iş çıkarmış. Aynı zamanda Google Klavye de minik yenilikler almış. Tuşa basınca gelen pop-up artık açık gri renginde.
Android 4.4 KitKat İncelemem
Diğer yeniliklerden kısa kısa bahsedelim. 
  • Galeride ki daha hızlı silmek için yeni bir simge gelmiş.
  • Kamera, Arama ve Ayarlar simgesi değişmiş.
  • İndirilenler, Ayarlar, Arama ve Kişiler arayüzleri yenilenmiş.
  • Hızlı Arama Çubuğu daha pratikleşmiş.
  • Video oynatma simgesi değişmiş.
  • Oyun veya ekranı tam kullanan uygulamalar sırasında bildirim çubuğunu kullanmak mümkün hale gelmiş.
  • Kamera daha çabuk odaklanır hale gelmiş.
  • Performansta gözle görülür artış var.
Peki yeniliklerimiz bunlarken beklenileni veremeyen şeyler, daha doğrusu KitKat’ın eksikleri neler; 
  • Oyun oynarken hala fonksiyon tuşlarını kapatmak mümkün değil.
  • Kaydırma tuş kilidinde, tuş kilidini ekleme dışında kısa yol ekleyememek.
  • Daha kolay erişim yerine bildirim ve araç çubuğunu ayrılması.
Basit bir güncelleme olmadığını kanıtlayan KitKat’ı denedik ve tavsiye ediyoruz.

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Ana Sayfa | Reklam Ver |İletişim
Copyright © 2013. Ferhat Özal Kişisel Blog - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..